Monday, 14 November 2011

SAINS TAHUN ENAM

TAJUK: PENGAWETAN MAKANAN




·         Pengawetan makanan ialah proses untuk menjadikan makanan tahan lebih lama.
·         Kaedah ini membantu melambatkan kerosakan makanan.
·         Makanan boleh diawet dengan pelbagai cara.
·         Kaedah Pengawetan  ialah:
1.        Pengetinan dan Pembotolan
2.        Pengasinan
3.        Pengeringan
4.        Penjerukan
5.        Pembungkusan Vakuum
6.        Penyejukbekuan
7.        Pendidihan
8.        Pelilinan
9.        Pengasapan
10.      Pempasteuran
·         Kepentingan Pengawetan makanan
1.        Bahan makanan yang diawet lebih mudah dibawa berbanding bahan makanan segar.
2.        Bahan makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran boleh dieksport.
3.        Bahan makanan yang diawet juga dapat disimpan dalam bekas yang lebih kecil.
4.        Pengawetan makanan membantu mengelakkan pembaziran.
INFO
1.        Pelbagai cara pengawetan  mkanan boleh digunakan untuk membunuh atau mencegah mikroorganisma daripada membiak.
3.        Ikan boleh diawet dengan pelbagai cara  seperti pengasinan, penyejukbekuan,pengetinan,pengeringan dan pengasapan.



No comments:

Post a Comment